Monitorizarea calitatii apei potabile

Monitorizarea calitatii apei potabile se face cu scopul de a asigura:

- verificarea eficacitatii masurilor de control a riscurilor cu impact asupra sanatatii umane pe tot parcursul lantului de aprovizionare cu apa (captare, tratare, inmagazinare si distributie), precum si indeplinirea obiectivului la punctul de conformitate, respectiv ca apa este sanogena si curata;
- furnizarea informatiilor cu privire la calitatea apei potabile pentru a demonstra ca apa este sanogena, curata, lipsita de microorganisme, paraziti si ca sunt respectate valorile parametrilor stabiliti in anexa nr. 1 din Legea calitatii apei potabile nr. 458/2002 (republicata) cu modificarile si completarile ulterioare;
- identificarea mijloacelor adecvate de reducere a riscului pentru sanatatea umana.

In cadrul CATD activitatea de monitorizare a calitatii apei potabile este efectuata de 2 laboratoare care sunt inscrise in Registrul Laboratoarelor inregistrate la Ministerului Sanatatii pentru efectuarea monitorizarii operationale in cadrul controlului oficial al calitatii apei potabile si anume:

  • Laboratorul de Apa Potabila Targoviste, situat pe str. Gaesti din municipiul Targoviste, care este inregistrat
    la Ministerul Sanatatii cu   PDFCertificat de Inregistrare nr. 662/2022 si care asigura monitorizarea operationala a calitatii apei potabile in zona de sud si sud – vest a Judetului Dambovita (centrul zonal Targoviste, centrul zonal Titu si centrul zonal Gaesti)

  • Laboratorul de Apa Potabila Pucioasa, situat in incinta Statiei de Tratare Pucioasa, str. Debarcader nr. 1 din orasul Pucioasa, care este inregistrat la Ministerul Sanatatii cu   PDFCertificat de Inregistrare nr. 592/2022 si care asigura monitorizarea operationala a calitatii apei potabile in zona de nord si nord - est a Judetului Dambovita (centrul zonal Pucioasa, centru zonal Fieni si centrul zonal Moreni)

Laboratoarele de Apa Potabila Targoviste si Pucioasa efectueaza analize organoleptice, fizico-chimice si microbiologice pentru determinarea parametrilor de calitate ai apei potabile, intr-un sistem al calitatii conform cerintelor standardului SR EN ISO/CEI 17025:2018.

Pentru asigurarea la cote cat mai inalte a calitatii rezultatelor analizelor, laboratoarele aplica metode de analiza adecvate, in conformitate cu ultimele editii ale standardelor de analiza, dispun de personal de management si tehnic competent, care corespunde criteriilor de pregatire, instruire si experienta impuse de standardele de analiza, sunt dotate cu echipamente moderne, etalonate si intretinute conform procedurilor stabilite, sunt aprovizionate cu reactivi de calitate corespunzatoare standardelor europene.
De asemenea, laboratoarele au un sistem intern de control permanent al calitatii rezultatelor analizelor, prin validari primare si secundare. In acest sens, ele participa cu regularitate la scheme de comparari interlaboratoare impreuna cu alte laboratoare din Uniunea Europeana.
Cele doua laboratoare de analize de apa potabila colaboreaza cu clientii pentru clarificarea cerintelor specificate de acestia si prin regulile lor de functionare si asigura confidentialitatea informatiilor in raport cu alti clienti.

Laboratoarele executa analize, in baza unui Program de monitorizare avizat de catre Directia de Sanatate Publica Dambovita care cuprinde un Plan de prelevare si analiza a probelor de apa pentru fiecare zona de aprovizionare cu apa precum si parametrii pentru care se inregistreaza masuratori in cadrul unui proces continuu de monitorizare in conformitate cu prevederile Legii 458/2002 a calitatii apei potabile republicata cu modificarile si completarile ulterioare, in vederea identificarii eventualelor accidentale ale surselor de apa si a asigurarii calitatii apei potabile distribuite populatiei. Scopul este prevenirea imbolnavirilor datorate consumului de apa, prin depistarea din timp si inlaturarea sau limitarea factorilor de risc care ar putea sa modifice calitatea apei si sa afecteze starea de sanatate a consumatorilor.

Lista parametrilor pentru care laboratoarele de apa potabila isi declara competenta:

  • Parametrii indicatori: concentratia ionilor de hidrogen (pH–ul apei), turbiditate, conductivitate, clor rezidual liber, clor total, suma de calciu si magneziu, fier, indice de permanganat, cloruri, amoniu, culoare, miros, gust, sulfati, mangan, aluminiu, numar de colonii la 22 grade Celsius, numar de colonii la 37 grade Celsius, bacterii coliforme si Clorstridium perfringens;
  • Parametrii chimici: nitrati si nitriti;
  • Parametrii microbiologici: Escherichia coli si Enterococi intestinali.

Verificarea calitaţii apei

Verificarea calitatii apei potabile produse si distribuite este efectuata de catre Directiile de Sanatate Publica Dambovita si Prahova, Institutul National de Sanatate Publica Bucuresti, in baza Planului de monitorizare de audit, atat la iesirea din statia de apa, la robinetul consumatorului cat si la intrarea in cladire, pentru fiecare sistem de alimentare cu apa potabila.

Informarea consumatorilor

Scopul monitorizarii operationale este de a produce periodic informatii despre calitatea organoleptica si microbiologica a apei potabile produse si distribuite si despre eficienta tehnologiei de tratare, in scopul determinarii conformitatii - apa potabila este corespunzatoare sau nu din punct de vedere al valorilor parametrilor stabiliti prin Legea 458/2002 a calitatii apei potabile (republicata) cu modificarile si completarile ulterioare.
Compania de Apa Targoviste-Dambovita comunica rezultatul monitorizarii calitatii apei potabile distribuite in conformitate cu dispozitiile legale in vigoare, rezultatele fiind postate pe site-ul www.catd.ro.

Laboratorul de Apa Potabila poate efectua analize catre terti (persoane fizice sau juridice) in baza unor cereri pe formulare proprii fiecaruia sau pe formularul de comanda pus la dispozitie de catre Laboratorul de Apa Potabila.

Formularul pentru comanda poate fi descarcat de aici:

completat si trimis prin fax (0245.611.774), e-mail ( This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it , This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it ) sau adus la biroul Registratura al CATD de la sediul central, bd. I.C. Bratianu, nr. 50, Targoviste.

Lista de parametri pentru care Laboratorul de Apa Potabila Targoviste isi declara competenta si care cuprinde si tarifele aferente se poate accesa aici:

Lista de parametri pentru care Laboratorul de Apa Potabila Pucioasa isi declara competenta si care cuprinde si tarifele aferente se poate accesa aici:

Informatiile referitoare la calitatea apei potabile se pot obtine la:

  • Laborator Apa Potabila Targoviste, str. Gaesti, tel.0728880638, zilnic intre orele 8:00-20:00 (pentru Targoviste, Gaesti, Titu, Racari si comunele aferente);
  • Laborator Apa Potabila Pucioasa, str. Debarcader, nr.1, tel.0720032239, zilnic intre orele 8:00-20:00
    (pentru Pucioasa, Fieni, Moreni si comunele aferente).

pdf Buletin de calitate a apei

Informatii de interes

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Comunicat 29.10.2024 Comunicat de presa 29.10.2024 - Program furnizare apa in comuna Bezdead Mai mult...
Comunicat de presa 25.10.2024         Comunicat de presa 25.10.2024 - Intrerupere furnizare apa potabila în comunele Potlogi și Od... Mai mult...
Comunicat de presa 18.10.2024 - Intrerupere furnizare apa potabila         Comunicat de presa 18.10.2024 - Intrerupere furnizare apa potabila (str.Laminorului și str. ... Mai mult...
Comunicat 08.10.2024 Comunicat de presa 08.10.2024 - Intrerupere furnizare apa potabila in data de 09.10.2024 pentru lucrari de ig... Mai mult...
Comunicat 24.09.2024 Comunicat de presa 24.09.2024 - Intrerupere furnizare apa potabila in data de 26.09.2024 pentru lucrari de igi... Mai mult...

Contact

adresa Adresa

Bd. I.C.Bratianu, nr.50,Targoviste,
cod 130055

adresa Telefon

0311303535

Fax

004 0245611774

adresa e-mail

secretariat@catd.ro

Copyright © 2011 Compania de Apa Targoviste Dambovita. Toate drepturile rezervate